Artikel 23 maart 2022

Ziekenhuizen kraken harde noten over Chipsoft

Publicatieverbod KPMG-marktverkenning gevraagd door een leverancier

Chipsoft, marktleider bij ziekenhuis-informatiesystemen (zis) en elektronische patiëntendossiers (epd), krijgt het in een rapport van KPMG zwaar te verduren. De ziekenhuizen die hiervoor werden geïnterviewd, zijn op tal van punten zeer kritisch. Vooral een gebrek aan interoperabiliteit wordt deze Nederlandse leverancier aangewreven.

Dit blijkt uit een marktverkenning die KPMG in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft uitgevoerd. Één leverancier was zo in de wiek geschoten door de uitkomsten van dit onderzoek dat via de rechter een publicatieverbod werd geëist. De rechtbank wees afgelopen dinsdag dit verzoek gedeeltelijk toe om reputatieschade bij deze leverancier te voorkomen.

De ACM mag voorlopig alleen een samenvatting publiceren die overigens weinig te raden overlaat. Slechts een handjevol leveranciers maakt op de zis/epd-markt de dienst uit. Chipsoft en Epic domineren. Samen hebben ze 70 procent van de markt. Cerner/SAP en Nexus verdelen de rest. Hoewel de ondervraagde ziekenhuizen over alle leveranciers klachten hebben, ontmoet Chipsoft de meeste kritiek.

Het bedrijf stelt zich volgens deze ziekenhuizen hard op in de onderhandelingen. Ze zijn niet altijd transparant over prijzen. Bovendien ervaren ziekenhuizen onverwachte of hogere kosten, aldus het rapport. Een heikel punt is de interoperabiliteit. Deze laat nogal te wensen over, vinden betrokken ziekenhuizen. Tot hun spijt weigert Chipsoft haar zis/epd soms te koppelen met een informatiesysteem van een leverancier die een substituut levert.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant