Artikel 12 april 2022

Z-Cert helpt Jeugdzorg met verbeteren security

Z-Cert, expertisecentrum op het gebied van cybersecurity in de zorg, gaat met Jeugdzorg Nederland samenwerken op gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging. Doel is jeugdhulporganisaties vooral weerbaarder maken tegen ransomware en phishing.

De samenwerking hing al een tijd in de lucht omdat er op dit vlak in het verleden veel mis is gegaan. Voormalige staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) uitte eind 2020 zijn bezorgdheid over de beveiliging van persoonsgegevens in de jeugdzorg. Tot zijn schrik kwam toen een groot datalek aan het licht bij Kenter, vroeger Jeugdriagg geheten. Eerder bleek SAVE Utrecht zijn zaken niet op orde te hebben. Onbevoegden konden gemakkelijk toegang tot persoonsgegevens krijgen.

Z-Cert geeft  de jeugdhulporganisaties adviezen om nieuwe incidenten te voorkomen. Overigens -hebben deze organisaties  het afgelopen jaar een grote stap gemaakt in het verder digitaliseren van de hulpverlening. Steeds meer jeugdzorg-behandelingen vinden online plaats. Vooral tijdens de corona-pandemie heeft e-health zich versneld ontwikkeld.  

Z-Cert werkt sinds 2017 nauw samen met onder meer het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) en de Health-ISAC (Health Information Sharing and Analysis Center). Met de collectieve aansluiting van Jeugdzorg Nederland zijn thans meer dan 250 zorginstellingen aangesloten bij Z-Cert. Het deelnemersaantal zal de komende periode verder groeien door aansluiting van andere brancheorganisaties in de zorg.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant