Artikel 22 februari 2022

Wereldwijd verdubbeling ransomware-aanvallen

Het aantal aanvallen met ransomware is wereldwijd vorig jaar geëxplodeerd. De stijging bedroeg ruim negentig procent: 2.690 aanvallen werden geteld tegen 1.389 een jaar daarvoor. De meeste incidenten deden zich voor in Noord-Amerika (ruim vijftig procent) en Europa (dertig procent).

Dit blijkt uit het overzicht van bedreigingen dat NCC Group (waarvan ook het Nederlandse securitybedrijf Fox-IT deel uitmaakt)  jaarlijks publiceert.

Industrie en overheid kregen de meeste aanvallen te verduren. Bij alle incidenten waarbij NCC’s computerbeveiligingsincidentresponsteam (csirt)  werd ingeschakeld, ging het in twee derde van de gevallen om ransomware. Sinds de pandemie begon, heeft ransomware een hoge vlucht genomen. NCC verwacht dat deze trend zich dit jaar voortzet.

Mede vanwege de explosieve toename van ransomware onderzoekt Computable of deze vorm van cybercriminaliteit ervoor heeft gezorgd voor een stijging van het securitybudget. Uit voorlopige analyse blijkt dat zes op de tien Benelux-organisaties daadwerkelijk extra geld uittrekt voor de bestrijding van ransomware. Dit onderzoek loopt tot en met 4 maart 2022, dus deelname hieraan is nog mogelijk.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant