Artikel 1 juni 2022

Waarde creëren met data

Waarde creëren met data - Rob van 't Zand en Evy Liersen geven op 14 juni tijdens Zorg & ICT hierover een sessie in de Dutch Health Hub Arena.

Data is een voorwaarde om als zorgorganisatie toekomstbestendig te zijn. Toch  gebruiken de meeste zorgorganisaties hun data niet optimaal. En dat is een gemiste kans. Ook zonder grote investeringen is waarde te creëren met data.

Rob van ’t Zand, partner Data en Digitalisering bij BMC, helpt zorgorganisaties bij het ontwikkelen van data-strategieën. Dit doet hij onder andere met collega Evy Liersen. Beiden zien een gedigitaliseerde zorgsector die stoeit met de vraag hoe data waardevol inzetbaar is.

Liersen: “Om met minder personeel te kunnen werken aan meer complexe zorgvragen moet je  anders kijken naar de zorg- en personeelsinzet. Wat nodig is, kun je alleen met data weten, begrijpen en het liefst ook voorspellen. Zonder die informatie ben je als zorgorganisatie stuurloos. Ik gun zorgorganisaties dat ze in control zijn.”

Van ’t Zand beaamt dit. “Als je als zorgorganisatie wilt anticiperen en sturen, is het belangrijk om te weten wat je moet doen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Gebruik maken van de aanwezige data en technologie die ook weer data levert, maakt dit mogelijk. Met het sturen ‘op gevoel’ ga je het niet redden.”

Secundair gebruik data

Met alleen technologie wordt nog niet data-gedreven gewerkt. Zo blijkt uit schattingen dat 90 procent van de vergaarde data in ziekenhuizen onbenut blijft…

Lees het hele artikel op dutchhealthub.nl 

Ook interessant