Artikel 6 december 2021

VWS voor rechter om datalek GGD

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) wordt aansprakelijk gesteld voor een datalek bij de GGD waarbij mogelijk privacygevoelige data van 6,5 miljoen Nederlanders is gelekt. De stichting ICAM wil bij voldoende steun van gedupeerden een collectieve rechtszaak starten. Volgens haar kan dit ‘qua omvang grootste datalek ooit’ binnen de Nederlandse overheid niet ongestraft blijven.

De onafhankelijke stichting ICAM komt op voor groepen die schade lijden door toedoen van grote organisaties. In januari 2021 werd bekend dat GGD-callcentermedewerkers die hielpen met bron- en contact-onderzoek bij coronabesmettingen, grootschalig misbruik maakten van de toegang tot de privé-informatie van ruim 6,5 miljoen Nederlanders. Ook werd die informatie door medewerkers in bulk gedownload en online doorverkocht aan criminelen. ‘Het GGD-datalek is qua omvang het grootste dat Nederland ooit heeft gekend’, stelt de stichting.

De systemen waren oorspronkelijk bedoeld voor een klein team artsen, maar werden in 2020 toegankelijk gemaakt voor meer dan tienduizend nieuwe callcentermedewerkers. Volgens ICAM hadden zij vrij toegang tot burgerservicenummers, adressen en telefoonnummers, medische informatie en testresultaten. Via een exportfunctie werd informatie uit de systemen gehaald. ‘Informatie van vrienden, familie en bekende Nederlanders werd bekeken en vrijuit gedeeld via Whatsapp. Anderen boden de informatie in besloten chatgroepen te koop aan’, schrijft de stichting in een toelichting.

Zeker zeven medewerkers zijn opgepakt en twee van hen zijn inmiddels veroordeeld.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant