Artikel 16 juni 2022

VWS bewapent ziekenhuizen tegen softwareleveranciers

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkent dat ziekenhuizen vaak klem gezet worden door (software)leveranciers. Minister Ernst Kuipers (VWS) onderzoekt momenteel hoe zijn departement zorgorganisaties kan helpen hun onderhandelingspositie minder zwak te maken. Na de zomer moet hierover uitsluitsel komen.

De bewindsman antwoordt dit op vragen van het CDA-kamerlid Joba van den Berg over ziekenhuizen die te maken hebben met de dominante softwarebouwer ChipSoft. Het CDA eist ingrijpen op het bijna-monopolie van deze Amsterdamse leverancier van ziekenhuis-informatiesystemen en elektronische patiëntendossiers (epd). Maar zo ver wil Kuipers niet gaan. Hij wordt daarbij gesteund door collega-minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). 

Het is aan zorgpartijen zelf om de juiste ict-producten tegen de juiste prijzen in te kopen, aldus de minister. Maar er mag geen sprake zijn van misbruik van een economische machtspositie. De minister onthoudt zich voorlopig van een reactie op het CDA-voorstel om wettelijk een maximale winstmarge vast te stellen. Kuipers zal dat doen tijdens de behandeling van de Wet elektronische gegevensuitwisseling zorg (Wegiz). Ziekenhuizen vinden dat de winstgevendheid van ChipSoft niet in verhouding staat tot de beperkingen die zij ervaren als het gaat om bijvoorbeeld interoperabiliteit. In 2018 had het bedrijf een winstmarge van liefst 46,3 procent.  51 ziekenhuizen hebben een zis/epd-systeem van ChipSoft. De nummer twee, Epic, bedient elf ziekenhuizen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant