Artikel 18 december 2020

Vijf technologische verwachtingen voor 2021

Wat kunnen we verwachten in 2021, na een jaar waarin alles anders werd?

Corona heeft de zaken flink opgeschud. Het op grote schaal op afstand werken deed bedrijven van uiteenlopende groottes hun heil zoeken in technologie om productief en efficiënt te kunnen blijven. En hoewel er nieuwe technologische ontwikkelingen zijn ontstaan in 2020, hebben we vooral een versnelde inzet van bestaande technologie gezien. In 2021 zullen we een verdere versnelling en verspreiding van deze trend zien, met daarnaast nieuwe iot-applicaties, technologieën en oplossingen die hun weg zullen vinden naar elke sector. Vijf verwachtingen voor 2021 op een rij.

  • Op afstand werken maakt nieuwe usecases voor wearables mogelijk

De huidige werkomgeving die ontstaan is door de pandemie heeft ervoor gezorgd dat technologieën zoals assisted reality (ar) hun waarde hebben bewezen en daarmee het proof of concept-stadium voorbij zijn. Hierdoor zullen er nieuwe, wellicht minder voor de hand liggende voorbeelden ontstaan die laten zien welk potentieel wearables in zich dragen om samenwerking binnen teams te stimuleren – ook wanneer werknemers op afstand werken. Smart glasses bieden de mogelijkheid voor interactieve communicatie via het oproepen van documenten en workflows, en het realtime vastleggen van gegevens – waardoor de ervaring van face-to-face-contact wordt benaderd. Doordat bedrijven de noodzaak van een traditioneel kantoor opnieuw bekijken door de pandemie, zal 2021 het jaar worden dat tech-savvy-bedrijven extra stevig zullen inzetten op slimme technologieën die op afstand werken nog beter faciliteren. Zelfs bedrijven die tot nu toe geen wearables in hebben gezet, zullen komend jaar gaan experimenteren met deze technologie.

  • Mobile edge computing vindt zijn weg naar meer sectoren

Edge computing was al stevig in opkomst het afgelopen jaar, maar in 2021 zullen we eindelijk het volledige potentieel van deze technologie gaan zien. Publieke 5G-netwerken mogen dan nog niet mainstream zijn, Forrester ziet al wel de directe waarde van een privaat 5G-netwerk voor bijvoorbeeld een magazijn, scheepswerf of fabriek. Op dergelijke plekken komt 5G-technologie goed van pas om een verdere opkomst van edge computing te faciliteren in 2021. De evolutie van 5G en mobile edge computing-technologie zal een platform bieden waarop enterprise wearable-technologieën zich volledig kunnen ontplooien. Smart glasses bieden werknemers in het veld de mogelijkheid hun handen vrij te houden terwijl ze wel toegang hebben tot de informatie en tools die hun werkzaamheden ondersteunen. Mobile edge computing-oplossingen zijn steeds meer gemeengoed en smart glasses vormen een logische vervolgstap. Hiermee zijn ze dicht bij een doorbraak als mainstream-hulpmiddel voor frontline- en veldmedewerkers.

  • Versneld opleveren van proof of concept

Afgelopen jaar maakten veel bedrijven een ommezwaai om de noodzakelijke veranderingen door te kunnen voeren. Een vijfde van de bedrijven heeft de investeringen in initiatieven voor digitale transformatie verhoogd, waarbij besluitvormingsprocessen in enkele dagen plaatsvonden in plaats van de gebruikelijke maanden. In deze uitzonderlijke tijden ontdekken bedrijven hoe snel ze zich kunnen aanpassen. In 2021 zullen diezelfde bedrijven ontdekken hoe snel ze leren en zichzelf kunnen verbeteren. Maar hoewel proof of concepts sneller hun toegevoegde waarde bewijzen, moeten organisaties wel oog blijven houden voor dataveiligheid, schaalbaarheid en gebruiksgemak.

  • Versnelling van automatisering

Niet verrassend wellicht, maar ook in 2021 zal onze werkplek verder veranderen en technologie zal hier een ondersteunende rol in spelen. Automatisering staat nu al een aantal jaar op de agenda van bedrijven. Nu het afstand houden tot elkaar nog wel even de norm zal blijven, zullen automatisering en robotisering een belangrijke factor worden binnen verschillende sectoren. Bij een poging om automatisering te stimuleren tijdens de pandemie, waren veel bedrijven genoodzaakt om voortdurend herstelwerkzaamheden uit te voeren door fouten die hierbij gemaakt werden. In 2021 verwacht Forrester dat dertig procent van de bedrijven meer focus zal leggen op kwaliteit door automatisering beter te plannen en testen, voordat het grootschalig wordt geïmplementeerd of beschikbaar komt voor werknemers.

  • Iot in de zorg groeit verder, met de nodige drempels

De wereldwijde zorgmarkt voor iot zal naar verwachting groeien naar 188 miljard dollar in 2025, een jaarlijkse groei van 21 procent. Iot wordt al een tijdje als de next big thing genoemd voor de zorgsector, maar in 2021 zal het op een nieuwe manier relevant worden. Het thuisblijven van een grote groep mensen heeft er namelijk voor gezorgd dat langetermijnziektes onbehandeld zijn gebleven. In 2021 zullen zorgprofessionals dankzij medische behandeling en diagnose op afstand, beter in staat zijn patiënten thuis te monitoren en de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Daarnaast groeit de interesse van consumenten in draagbare gezondheidsdevices, zoals de elektrocardiogram en bloeddrukmonitors. Patiënten willen direct inzicht in hun eigen gezondheid en de mogelijkheid om data met hun dokter op afstand te delen, zodat die snel een diagnose kan stellen. De iot-infrastructuur, een gebrek aan kennis in de sector en security blijven hierbij een uitdaging.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant