Artikel 23 augustus 2022

Utrechtse GenDx komt in Parijse handen

GenDx uit Utrecht, ontwikkelaar van software om de juiste donor voor een stamceltransplantatie op te sporen, wordt overgenomen door Eurobio Scientific (Eurobio) uit Parijs. De Fransen tellen 135 miljoen euro neer voor hun Nederlandse branchegenoot. Ze willen via de overname tot schaalvergroting komen op gebied van transplantatie-diagnostiek.

GenDX komt voort uit het UMC Utrecht. Het hoofdkantoor van GenDX blijft in Utrecht. Ook het kantoor in Chicago van waaruit de Noord-Amerikaanse markt wordt bediend, wordt voortgezet. Ook hoeft nauwelijks te worden gesleuteld aan het verkoop- en distributienetwerk van het bedrijf dat is gespecialiseerd in transplantatie-diagnostiek.

Ceo en medeoprichter Wietse Mulder sleept als grootste aandeelhouder vele tientallen miljoenen euro binnen. Hij blijft GenDX voor minimaal twee jaar leiden. Medeoprichter Erik Rozemuller, gespecialiseerd in bio-informatica, krijgt meer een consultancy-rol ter ondersteuning van het r&d-team. GenDx werd in 2005 opgericht. Vorig jaar bedroeg de omzet zeventien miljoen euro. Medtech-bedrijf Eurobio was in 2021 goed voor een omzet van 185 miljoen euro.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant