Artikel 15 september 2023

Regionaal intranet Brabantring van start

Noord-Brabant heeft zijn eigen gesloten regionale datanetwerk. De provincie en de steden Breda, Eindhoven, Helmond en ’s-Hertogenbosch gaven gezamenlijk het startschot voor Brabantring. Dit 'intranet' koppelt bestaande glasvezelnetwerken en biedt een veilige en betrouwbare digitale verbinding zonder tussenkomst van internet of internetproviders. Het is bedoeld voor data-uitwisseling tussen overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Het gebruik van het reguliere internet brengt volgens de deelnemende organisaties kwetsbaarheden met zich mee, zoals een wegvallende verbinding en hacks. Dat veroorzaakt onder meer in de zorg grote problemen. Met de Brabantring zouden deze incidenten zich niet meer voordoen omdat het een afgesloten netwerk is, vergelijkbaar met intranet.

De eerste plannen voor Brabantring stammen uit 2021. De vijf colleges van burgemeester en wethouders en Gedeputeerde Staten besloten ertoe in juli van dat jaar, maar de gemeenteraden en Provinciale Staten moesten hun fiat nog geven.

Het project bouwt voort op de bestaande Eindhoven Fiber Exchange, dochterbedrijf van Breedband Regio Eindhoven. Dit samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties in de regio is samen met de provincie en vijf gemeenten aandeelhouder in de besloten vennootschap Brabantring. Het netwerk staat open voor serviceproviders en wordt in de toekomst uitgebreid naar meer gemeenten in Noord-Brabant.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant