Artikel 31 januari 2023

Pro-Russische hackers bestoken Nederlandse zorg

Killnet wil bondgenoten van Oekraïne straffen, 31 Nederlandse ziekehuizen op de korrel

Meerdere Nederlandse ziekenhuizen zuchten momenteel onder zware ddos-aanvallen afkomstig van de pro-Russische hackersgroep Killnet. Z-Cert, het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg, onderzoekt momenteel welke ziekenhuizen worden aangevallen en hoeveel hinder ze hiervan ondervinden. Killnet richt zijn digitale pijlen in ieder geval op 31 Nederlandse ziekenhuizen.

Een woordvoerder van Z-Cert kon vanmiddag nog geen exact aantal noemen omdat niet alle ziekenhuizen hierover naar buiten treden. Ook de website van Z-Cert heeft last van de Russische aanvallen. Voorlopig zijn er nog geen aanwijzingen dat de patiëntveiligheid hierdoor in gevaar komt.

Overigens is het de Russen daar wel om te doen. Killnet roept via Telegram op tot cyberaanvallen tegen ziekenhuizen in landen die Oekraïne helpen zich tegen de Russen te verdedigen. Ook Amerikaanse ziekenhuizen en zorginstellingen worden bestookt. Zeker vijftien sites gingen korte of langere tijd plat. Killnet heeft Russische media laten weten dat in totaal 31 Nederlandse ziekenhuizen op een lijst staan van te aanvallen instellingen. Ook worden ddos-aanvallen uitgevoerd op ziekenhuizen in Scandinavië, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant