Artikel 20 december 2022

Primeur Gelre Ziekenhuizen: nieuwe epd in de cloud

Medio dit jaar startte Gelre Ziekenhuizen met hulp van Rapid Circle de migratie van zijn nieuwe elektronisch patiëntendossier (epd) naar de Microsoft Azure-cloud. Omdat het om een Europese primeur zou zijn, kijken veel ziekenhuizen wereldwijd mee; Microsoft en epd-softwareleverancier Chipsoft incluis. De migratie is recent afgerond.

Gelre ziekenhuizen (met onder meer vestigingen in Apeldoorn en Zutphen) heeft de migratie van een nieuw epd van Chipsoft HiX 6.3 naar Microsoft Azure afgerond. Hiermee is Gelre het eerste Nederlandse ziekenhuis dat met HiX op Azure draait. De migratie is onderdeel van een omvangrijk transitieproject: Gelre heeft de strategische keuze gemaakt om het grootste deel van de it-infrastructuur naar de cloud te verhuizen en te laten beheren door Rapid Circle. Ook is met partners Funatic, Enovation, Nieuwe Wending, M&I/Partners en Bostec een nieuwe website met patiëntenportaal opgetuigd.

Het ziekenhuis verwacht door de overgang naar de cloud gegevens sneller en veiliger te kunnen uitwisselen met andere apparaten, zorgorganisaties en externe bronnen. Ook zijn vernieuwingen sneller door te voeren. In augustus 2021 deed Gelre Ziekenhuizen overigens nog een melding van een cyberaanval bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Volgens Wilco Turnhout, chief strategy officer bij Rapid Circle, opent de overstap naar een cloud-omgeving de deur naar nieuwe mogelijkheden zoals het gebruik van machine learning en artificiële intelligentie, en integratie met wearables en domotica bij patiënten thuis.

Het team van specialisten van Rapid Circle werd aangevuld met experts van cloud-aanbieder Microsoft en epd-leverancier Chipsoft. Na uitvoerig testen is de livegang succesvol afgerond, waarbij Gelre zegt zeer tevreden te zijn over de stabiliteit en prestaties van de nieuwe omgeving.

In een voortraject hevelde Gelre Ziekenhuizen twee jaar geleden zijn datacenter tijdelijk over naar dat van it-dienstverlener Axians, voordat alles door Rapid Circle naar Azure is gemigreerd. Het HiX-epd draaide hier overigens niet. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant