Artikel 30 augustus 2022

Plannen voor ai-testfaciliteit in gezondheidszorg

Nederland vormt consortium met zes andere landen

Nederland doet mee met de Europese call uit het Digital Europe Programma. Inmiddels is een plan ingediend voor de bouw van faciliteiten voor het testen en experimenteren met artificiële intelligentie (ai) op gebied van de gezondheidszorg. Erasmus MC coördineert de bouw van deze TEF AI. Hiertoe vormt ons land een consortium met Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Slovenië en Spanje. De Europese Commissie moet het voorstel nog goedkeuren.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) meldt dit in een toelichting op zijn brief inzake Waardevolle artificiële intelligentie (ai) voor gezondheid. Hij reageert hiermee op vragen en opmerkingen vanuit de Tweede Kamer. Europese ai-ontwikkelaars en -leveranciers kunnen op zo’n test- en experimenteer-faciliteit (TEF) – of eigenlijk een grootschalige referentie-site – op ai gebaseerde software en hardware uittesten.

Kuipers is het oneens met het verwijt van de VVD dat zijn ministerie de betekenis van ai laat heeft onderkend. Volgens de VVD heeft de implementatie van ai in de zorg daardoor onnodige vertraging opgelopen. Kuipers ontkent dat ten stelligste.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant