Artikel 27 juli 2018

OLVG koppelt app voor hiv-patiënten aan Epic

Het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis heeft een nieuwe app voor hiv-patiënten gekoppeld met het elektronisch patiënten dossier (epd) van Epic. Ict’ers van het ziekenhuis hebben via een fhir-interface (fast healthcare interoperability resources) een koppeling gemaakt tussen het epd en de Happi-app.

Met de koppeling kunnen hiv-patiënten van OLVG via de app informatie over onder meer medicijngebruik, lichamelijke en psychische gezondheid aanvullen in hun eigen medische dossier. Zo moet er een completer beeld voor patiënten en artsen ontstaan. Ook moeten onnodige ziekenhuisbezoeken voorkomen worden.

De Happi-app is beschikbaar voor alle hiv-patiënten, maar het OLVG is het eerste ziekenhuis in Nederland met een directe koppeling tussen de app en het epd. De app biedt informatie over metingen, medicatie, afspraken voor consults en praktische tips, bijvoorbeeld voor op reis. Via een calculator kan bijvoorbeeld in andere tijdzones het moment van inname van medicijnen worden berekend. Dat luistert erg nauw voor een goede werking van die middelen.

Op dit moment is de data-uitwisseling tussen app en het Epic-epd nog eenzijdig. De Happi-app kan data uit het epd ophalen en vanaf een volgende versie kan er ook data vanuit de app ingevoerd worden in het epd. Dat loopt via een fhir-interface (fast healthcare interoperability resources). De fhir-standaard is de opvolger van de hl7-standaard (health level 7) voor data-uitwisseling in de zorg.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant