Artikel 16 maart 2021

Nederland verliest weer r&d-terrein

De rol van Nederland als research & development (r&d)-land is tanende. Het aantal Europese octrooiaanvragen ingediend door Nederlandse bedrijven daalde vorig jaar met 8,2%. Daarmee is ons land de grootste daler in Europa, blijkt uit cijfers van het Europees Octrooibureau (EOB).

De daling volgt op een gematigde daling in 2019 (-2,8%) en is de grootste sinds 2012. Het EOB betitelt de ontwikkeling in Nederland als de meest opmerkelijke onder de tien toonaangevende landen bij het EOB. Vooral Philips, NXP en Airbus, dat officieel in Nederland is gevestigd, waren minder actief.  

Ondanks de pandemie bleef het aantal octrooiaanvragen over het algemeen stabiel. Europa, Japan en de Verenigde Staten gingen achteruit. Maar China en Zuid-Korea zijn sterk in opmars.  

Wereldwijd was medische technologie (+2,6%) qua volume verantwoordelijk voor de meeste uitvindingen in 2020 en heroverde de toppositie op digitale communicatie (+1%). Computertechnologie (+1,9%) komt op de derde plaats. Transport, lucht- en ruimtevaart en auto zijn de grote verliezers. Innovatie in de gezondheidszorg is de belangrijkste aanjager van Europese octrooiaanvragen.  

In Nederland was de terugval het grootst bij de biotechnologie (-25,4%), optica (-15,8%), transport  (-14,9%), medische technologie (-9,2%). Computertechnologie (+0,3%) waaronder ook kunstmatige intelligentie valt, bleef stabiel. Farma (+14,9%) zat stevig in de plus. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant