Artikel 11 maart 2021

Nachtzuster-robot waakt met ai over patiënt

Personeel in de zorg rustigere nachten bezorgen. Dat is het doel van Kepler Vision met een de ‘nachtzuster-robot’. Het apparaat, met de naam Kepler Night Nurse Edge Box, is voorzien van computervisie-software en kunstmatige intelligentie die de veiligheid van de patiënt gedurende de nacht moet vergroten.

Bij computervisie worden computers getraind om de visuele wereld te interpreteren en te begrijpen. Hierbij worden digitale videobeelden gecombineerd met deep learning-modellen. De software, in dit geval de tool van Kepler, kan vervolgens mensen die uit bed (dreigen te) vallen identificeren, classificeren en het zorgpersoneel alarmeren. De software vervangt ouderwetse domotica-systemen zoals bewegingssensoren, bed-matten en armbanden met paniekknop. 

De beelden worden overigens on-premise opgeslagen in plaats van in de cloud, waardoor volgens de makers de privacy gegarandeerd wordt. De output van het systeem betreft tekstberichten die enkel voor zorgmedewerkers inzichtelijk zijn. De Kepler Night Nurse is namelijk geïntegreerd met het Nurse Call Systeem dat al aanwezig is in het zorgcentrum. Het tekstbericht komt terecht bij dit systeem, waarna het richting de telefoon van de zorgmedewerker gaat.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant