Artikel 21 januari 2021

Mobiele alarmering geeft patiënt vrijheid terug

Een ziekenhuisopname is een stressvolle gebeurtenis. Vooral het moeten loslaten van de controle is voor veel patiënten eng. En spanning is niet wat je wilt in een ziekenhuis. Rust en óntspanning zijn cruciaal voor een vlot herstel . Daarom zie je dat in steeds meer ziekenhuizen het thema ‘healing environment’ hoog op de agenda staat.

Het voornaamste doel van een healing environment is het reduceren van stress bij patiënten. Deze stress wordt vaak veroorzaakt door het verlies van regie, autonomie en vrijheid. In een healing environment krijgt de patiënt meer vrijheid, maar uiteraard zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.

Hoewel de medische zorg in Nederland zeer geavanceerd is, maken de meeste ziekenhuizen vreemd genoeg nog altijd gebruik van traditionele alarmering. Dit is de rode knop aan het bed en het trekkoord bij de wc. Zodra de patiënt niet binnen handbereik van de knop of het koord is, kan hij ook geen alarm slaan. Dit betekent in de praktijk dat een patiënt op een stoel in zijn eigen kamer al in de problemen kan komen. De veilige bewegingsvrijheid is dus alleen het bed van de patiënt en op de wc (niet eens de weg ernaartoe). Dat is jammer, want juist patiënten die niet meer gebonden zijn aan allerlei draden en aan de betere hand zijn, willen erop uit. Even een kijkje nemen bij het raam is al buiten het bereik van de alarmknop. Alleen een rondje wandelen over de afdeling kan al zeker niet op een veilige wijze. Terwijl dit soort vrijheden patiënten weer een stukje regie teruggeven. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant