Artikel 24 juni 2022

Mitz regelt tijdelijke toestemming inzien zorgdata

Event | Zorg & ICT

Mitz, het initiatief voor het vastleggen toestemmingskeuzes van patiënten, heeft de zogeheten 72-uurs regeling bedacht. Die is handig voor mensen die vergeten zijn toestemming te verlenen voor het uitwisselen van hun medische data.

Stel je komt plotseling terecht bij een ander dan je eigen huisarts. Van de dienstdoende arts op de huisartsenpost krijg je te horen dat je medische gegevens niet voorhanden zijn omdat er geen toestemming is verleend deze te delen. Voor een goede diagnose en eventuele behandeling zijn die gegevens dringend nodig. De waarnemende arts kan met instemming van de patiënt ter plekke alsnog toestemming krijgen voor een tijdsbestek van 72-uur. Mitz gaf het startsein voor deze regeling op vakbeurs Zorg & ICT die van 14 tot 16 juni plaatsvond in de Utrechtse Jaarbeurs.

Indien de persoon in kwestie die toestemming wil handhaven, zal hij of zij dit via een reguliere behandelaar moeten doen of zelf via mijnmitz.nl dit moeten aangeven voor alle zorgverleners. Mitz heeft tot doel een chaos in toestemmingsregistraties te voorkomen. Mensen zouden anders voor al hun zorgverleners apart toestemming moeten verlenen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant