Artikel 18 mei 2022

Mitz accepteert LSP voor landelijke medische data

VZVZ maakte onlangs bekend dat Mitz, het gemeenschappelijke registratiesysteem van de toestemmingskeuzes van iedere ingezetene voor alle zorgsectoren, de Aorta-uitwisselingsstructuur voor zorgdata erkent. De bedoeling is dat ook andere structuren voor de uitwisseling van zorgdata aan Mitz worden gekoppeld.

In Mitz kunnen burgers via één ingang (portaal) voor alle zorgsectoren vastleggen welke gegevens zij willen delen met zorgverleners. Nu gaat het verlenen van toestemming hiervoor nog op verschillende manieren.

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) is verantwoordelijk voor de uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dat maakt deel uit van Aorta, een uitwisselingsstructuur voor het veilig en op een standaardmanier uitwisselen van medische data. Aorta is als standaard vastgesteld door Nictiz, de kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg van het ministerie van VWS. VZVZ beheert en onderhoudt overigens Aorta.

Mitz heeft nu deze uitwisselingsstructuur, met daarin het LSP, geaccepteerd. Daardoor voldoet het LSP aan het Mitz Afsprakenstelsel en het Programma van Eisen Aansluiten Uitwisselingssystemen (PvE AUS) en dus ook aan de technische NEN-normen 7510, 7512 en 7513. Omdat bij het LSP de regionale schotten komen te vervallen, is de gemeenschappelijke toestemmingsvoorziening Mitz landelijk te gebruiken.  

Het is de bedoeling dat ook andere structuren voor de uitwisseling van zorgdata aan Mitz worden gekoppeld. Zorgaanbieders zullen hun informatiesystemen daartoe in gereedheid moeten brengen. Immers, alleen met toestemming van de patiënt mogen diens medische data door zorgverleners elektronisch worden uitgewisseld met andere zorgpartijen. Hiervoor is een website live gegaan, bedoeld voor alle zorgaanbieders in Nederland en hun softwareleveranciers.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant