Artikel 14 februari 2023

LVNL, ANWB en KPN openen digitale ‘luchtweg’

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), ANWB en KPN starten met dronevluchten over een digitale snelweg in de lucht. Dit jaar beginnen ze een experiment met een digitale drone-corridor. Hierbij worden medische dronevluchten tussen twee vestigingen van ziekenhuis Isala in Zwolle en Meppel mogelijk. Via deze snelweg worden met spoed bloed, medicijnen en diagnostische monsters vervoerd.

Op dit moment is er nog geen inrichting en handhaving van het luchtruim voor dronevluchten. Ook wetgeving en regulering zijn nog volop in ontwikkeling. Drone-gebruikers moeten ruim van tevoren goedkeuring aanvragen om een drone door gecontroleerd luchtruim te laten vliegen. Met de digitale snelweg voor drones wordt een volgende stap gezet om bemande en onbemande luchtvaart samen veilig in het Nederlandse luchtruim te laten vliegen. In de nabije toekomst komt er daardoor meer ruimte voor dronevluchten.

De digitale corridor maakt het mogelijk dat in een deel van het luchtruim waar bemande vliegtuigen vliegen ook ruimte is voor onbemande drones. Bovendien gaat de drone tijdens de vlucht communiceren met een systeem voor Unmanned Traffic Management waardoor de vlucht efficiënter, veiliger en op langere afstand wordt uitgevoerd. De partijen gaan het komende jaar ervaring opdoen met onbemande vliegtuigen in het luchtruim. Met deze kennis zijn in de toekomst op grotere schaal drones in te zetten.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant