Lichaamspleister met rekbare sensor

Bij de ontwikkeling van rekbare sensortechnologie is in 2021 behoorlijke vooruitgang geboekt. In de zorg- en sportwereld zijn succesvolle tests gedaan met de eerste prototypes van een slimme body patch (een 'lichaamspleister' met sensortechnologie).
Deze zachte, rekbare patch vol sensoren kan over een langere periode op het lichaam worden gedragen. Met de patch wordt het draagcomfort verhoogd. Bovendien heeft de drager meer bewegingsvrijheid vergeleken met bestaande lichaamssensoren.
Dit meldt Sintec (Soft Intelligent Epidermal Communication Platform), een Europees project voor de ontwikkeling van een platform voor het meten van belangrijke lichamelijke functies.
Een consortium van acht partners, waaronder de Universiteit van Uppsala als projectcoördinator, werkt aan een smart patch, die is gemaakt van flexibele, rekbare printplaat-technologie. De Nederlandse iot-specialist Evalan heeft daartoe een compacte wearable ontwikkeld. Die verzamelt de gegevens van deze lichaamssensoren en stuurt ze direct door naar een webapplicatie.
De sensoren meten verschillende biomechanische en fysiologische parameters. Te denken valt aan ecg (elektrocadriogram), ppg (fotoplethysmogram), temperatuur, versnelling, rotatie en magnetische velden. Met die velden is te bepalen welke richting iemand op gaat wanneer er geen gps is.