Artikel 18 juli 2022

‘Kwart ziekenhuiszorg verhuist naar de patiënt’

Directeur Netcompany, André Rogaczewski, over digitalisering in de Deense zorg

De directeur van de Deense ict-dienstverlener Netcompany, André Rogaczewski, verwacht dat binnen vijf jaar een kwart van de huidige ziekenhuiszorg bij patiënten thuis zal plaatsvinden. Door de inzet van technologie kunnen zij op afstand worden gemonitord en behandeld. Door de groeiende vraag naar zorg, stijgende zorgkosten en een tekort aan personeel is het virtuele ziekenhuis een reëel scenario, stelt hij.

André Rogaczewski, Deen met Poolse wortels, gaat zitten in de hal van het Haagse congrescentrum New Babylon. Hij heeft die ochtend al een rondetafeldiscussie achter de rug met afgevaardigden van onder andere het ministerie van VWS, Philips en het Radboudziekenhuis. Ook heeft hij de Deense kroonprinses Mary ontmoet in het bijzijn van de Deense minister van zorg: Magnus Heunicke en de directeur van de Nederlandse tak van Netcompany en voormalig Rijkswaterstaat-cio Perry van der Weyden.

Zijn boodschap: Denemarken is voorloper op het gebied van ict-innovaties in de zorg. De directeur van Netcompany wijst onder meer op een persoonlijke digitale kluis met patiëntgegevens die gedeeld kan worden met verschillende zorgverleners. Ook is het land op weg naar een toekomst met virtuele ziekenhuizen, waarin zorg en controles door digitalisering bij de patiënt thuis plaatsvinden.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant