Artikel 20 januari 2022

Kuipers (VWS) trekt stekker uit zaaksysteem Spec

Roemloos einde voor 35 miljoen kostend project

Door het ict-zaaksysteem Spec gaat definitief een streep. Het door Dictu als hoofdaannemer ontwikkelde systeem geldt volkomen mislukt. Nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vorig jaar had besloten te stoppen, blijkt thans dat het geen enkele zin heeft Spec alsnog geschikt te maken.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) meldt de Tweede Kamer dat het 35 miljoen euro kostende systeem niet herbruikbaar is. Hij trekt nu voorgoed de stekker uit het ict-project. 

De bewindsman baseert zich daarbij op een onderzoek van Atos. Volgens deze consultant is het systeem voor gebruikers te ingewikkeld gebouwd. Bovendien ontbreken te veel functionaliteiten die nodig zijn om het toezicht van de IGJ te ondersteunen. Hooguit zijn wat onderliggende componenten in de toekomst nog te gebruiken. 

Maar dan moet wel gebruik worden gemaakt van het onderliggende RijksZaak, een generiek platform op basis van Alfresco. Dit documentmanagementsysteem Alfresco werd gecombineerd met oplossingen van Pegasystems, leverancier van software voor business proces management (BPM) en klantbeheer. Spec werd opgezet als een implementatie-laag van RijksZaak met meer maatwerk. Maar door slechte samenwerking tussen Dictu (Dienst ICT Uitvoering van het ministerie van Economische Zaken die ook actief is voor andere rijksorganisaties), en SSC-ICT, de huisleverancier van IGJ, liep de systeemontwikkeling van begin af aan stroef. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant