Artikel 15 september 2023

Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak

Zorgminister wijst naar AP en huisartsen voor verantwoordelijkheid voor dataopslag

Het is aan de Autoriteit Persoonsgegevens om te beoordelen of de huidige manier waarop patiëntgegevens van huisartsen worden opgeslagen door een commerciële partij door de beugel kan. Ook zijn huisartsen zelf verantwoordelijk voor het vragen van toestemming en voorlichting geven aan patiënten over die dataopslag. Dat stelt minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers in antwoorden op Kamervragen

De minister antwoordt op vragen van kamerlid Van Haga (Groep Van Haga). Hij stelde de vragen naar aanleiding van een artikel in NRC. Daarin uiten huisartsen hun zorgen over medische gegevens van miljoenen Nederlanders die wekelijks worden gekopieerd naar de servers van een commercieel softwarebedrijf. Het gaat om VIP Live-software van het Leidse bedrijf Calculus, dat onderdeel is van Topicus. Dat maakt van de aangesloten huisartsenpraktijken iedere week een kopie van de gehele patiëntenadministratie. Daardoor moeten gegevens van patiënten met chronische aandoeningen, zoals diabetes, beter uitgewisseld worden tussen behandelaren.

Die kopieën bevatten ook de data van patiënten die geen chronische aandoening hebben, het gaat onder meer om medische dossiers, laboratoriumuitkomsten, medicijngebruik en persoonlijke notities van de huisarts. Die kopieën worden versleuteld opgeslagen, alleen de huisarts kan ze inzien.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant