Artikel 19 mei 2022

KPMG waarschuwt voor ict-infarct in de zorg in 2026

Analisten: Budget voor innovatie schiet tekort

Ziekenhuizen hebben steeds minder ruimte om te investeren in digitale innovatie. Het grootste deel van het ict-budget gaat naar het beheer en onderhoud van de bestaande ict-huishouding. Zonder extra investeringen is het plafond in 2026 bereikt en dreigt de verdergaande digitalisering van het zorglandschap te stagneren.

Dat stelt adviesbedrijf KPMG in een macro-analyse van de huidige en toekomstige ict-kosten van Nederlandse ziekenhuizen. Volgens de onderzoekers is extra geld hard nodig voor meer en betere digitale zorg. Dat moet bijvoorbeeld leiden tot betere gegevensuitwisseling en informatiebeveiliging om de kwaliteit van zorgverlening op peil te houden.

Volgens de onderzoekers investeert een ziekenhuis jaarlijks gemiddeld 3 tot 5 miljoen euro in digitale innovatie. Dat is ongeveer twintig procent van het totale ict-budget. De overige tachtig procent van de uitgaven wordt besteed aan het in de lucht houden van bestaande ict-systemen. KPMG: ‘Door toenemende complexiteit van het ict-landschap, meer aandacht voor informatiebeveiliging en bijvoorbeeld vervanging van oude technologie blijven exploitatiekosten verder stijgen, tot honderd procent van het huidige ict-budget in 2026.’ Volgens de onderzoekers is er structureel dertig procent investeringsruimte nodig om de digitale transformatie van ziekenhuizen te realiseren.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant