Artikel 14 maart 2023

Kosten zorg-api’s in nevelen gehuld

Minister Kuipers (VWS) tast veelal in het duister over de vraag waarop de prijzen die softwareleveranciers zoals ChipSoft rekenen voor gebruik van platforms voor de uitwisseling van patiëntgegevens, zijn gebaseerd. De markt voor implementatie en gebruik van api’s is niet transparant, stelt de bewindsman. De api-bibliotheek waaraan VWS werkt, moet daar verandering inbrengen.

Kuipers stelt dit in reactie op vragen die het Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) heeft gesteld over digitalisering in de zorg. Het ergert de ziekenhuizen dat fabrikanten telkens als zo’n digitaal koppelstuk wordt gebruikt, de kassa aanslaan. Vooral op de geringe interoperabiliteit en het gebrek aan transparantie over prijzen bij ChipSoft is kritiek, zo bleek een jaar geleden uit een rapport van KPMG.

Kamerlid Van den Berg wil dat Kuipers voorkomt dat die koppelingen tot verdienmodellen worden gemaakt. Volgens haar moeten de verschillende programma’s voor patiëntgegevens makkelijk op elkaar aan te sluiten zijn, zoals dat ook bij veel andere software kan.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant