Artikel 23 juni 2021

Is coronapaspoort (met qr-code) de doos van Pandora?

Het coronapaspoort moet binnenkort binnen Europa weer het vrije verkeer van personen mogelijk maken. Dit Digitale Certificaat wordt vanaf 1 juli officieel geïntroduceerd en vanaf vandaag geïntegreerd in de CoronaCheck-app. Met deze app wordt de qr-code nog breder in de samenleving gebruikt. Dat is in principe geen probleem, maar vereist wel onze aandacht.

Na de invoering van het coronapaspoort zou iedereen op Schiphol naast zijn paspoort ook zijn smartphone met deze app moeten laten zien om aan te tonen dat hij of zij gevaccineerd, onlangs getest of immuun voor het virus is. De uitgifte van de certificaten is in zeven landen alvast begonnen: Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Kroatië en Polen. De app laat een qr-code zien die toegang geeft tot de benodigde informatie uit het medisch dossier van elke Europese burger.

Nederland wacht tot vandaag (23 juni) met het verspreiden van de certificaten. Dit heeft ook nadelen, met name voor Nederlandse burgers die voor die datum op vakantie willen. Zij zullen het gele vaccinatieboekje moeten gebruiken, of zich houden aan de groene, gele en rode risicogebieden en de bijbehorende verplichtingen voor pcr-tests en quarantaines.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant