Artikel, Dutch Health Hub Lab Innovatie Award 26 mei 2022

Inmu, een innovatief hulpmiddel dat rust en vreugde bevordert

Inmu, is de afkorting voor ‘IN-teractieve MU-ziek’. Een niet-invasief hulpmiddel om het dagelijkse leven van mensen met een cognitieve stoornis gemakkelijker te maken. De inmu bevordert rust en vreugde. De muziek helpt de gebruiker evenwichtig te blijven, waardoor conflicten kunnen worden vermeden. Het is een waardige methode om mensen te helpen en kent een veelvoud aan toepassingen. De inmu kan worden gebruikt om het niveau van sensorische opwinding te verlagen of te verhogen. De zachte geluiden, aangename vibratie en gladde stof van de inmu werken ontspannend en hebben een rustgevende uitwerking op het lichaam. Door de inmu te bewegen en aan te raken, activeert de gebruiker het “muzikale universum”, die de zintuigen prikkelt.

Als een stroom die altijd in beweging is en toch altijd hetzelfde, herhaalt de muziek van de inmu zichzelf nooit – maar is altijd herkenbaar. De kleine veranderingen in het muziekuniversum die optreden door de bewegingen van de gebruiker hebben een groot effect op de hersenen en worden versterkt door de interactie met de bewegingen van het lichaam. Dit stimuleert ook het zenuwstelsel en maakt de hersenen nieuwsgierig en stimuleert de hersenen om nieuwe verbindingen te vormen.

 Het idee van de inmu is ontstaan vanuit de gedachte dat een beweging een muzikale respons zou moeten kunnen geven. Het is welllicht geen nieuwe en ook geen ingenieuze gedachte, maar het bleek dat de combinatie van geluid met een interactieve reactie op beweging nog niet eerder was ontwikkeld, zegt Anette van den Bogaard, eigenaar van inmutouch Nederland BV en exclusieve distributeur voor Nederland van deze van oorsprong Deense uitvinding. Zeker niet in combinatie met kunstmatige intelligentie. Met andere woorden, een unieke sensorische technologische innovatie. Vanaf het allereerste idee ging het om het ontwikkelen van iets dat vooral zeer zwakke mensen zou kunnen ondersteunen. Iets dat eenvoudig is in gebruik, zonder knoppen. Iets wat robuust is, maar er niet uit ziet als een typisch hulpmiddel en geen gelijkenis vertoont met bijvoorbeeld een knuffeldier. Een object met een eigen, unieke identiteit, waarbij de muziek interactief met de gebruiker gecreëerd wordt. Door zijn esthetische vormgeving motiveert en stimuleert de inmu de beweging van de gebruiker. Ook een beweging in de vorm van een kleine tactiele stimulatie zorgt al voor een reactie van de inmu. Iets wat al met al voor een holistische beleving zorgt.

Met een toenemende vergrijzing van de bevolking, kostenstijging in de gezondheidszorg en de veranderende rol en positie van de cliënt, wordt het steeds belangrijker om de focus van de zorg te verleggen van curatief naar preventief. Er wordt nog steeds vaker betaald voor behandeling, dan het voorkomen van die behandeling. In dat kader, kan de inmu ook zijn steentje bijdragen. Als we weten dat de omgeving mensen met een cognitieve stoornis kan overprikkelen of verwarren, dan kunnen we de omgeving dus zo veranderen dat deze groep mensen minder last heeft van die prikkels en dus minder last heeft van hun stoornis. Het uitgangspunt van de inmu is het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met een cognitieve stoornis.

Kanshebber voor Dutch Health Hub Innovatie Award 2022

Inmu maakt kans op de Dutch Health Hub Innovatie Award. Bekijk het overzicht van alle zorginnovaties in het Dutch Health Hub Lab. Welk idee vind jij het meest vernieuwend en het beste? Stem op jouw favoriet en bepaal zo mede welke innovatie de allereerste Dutch Health Hub Innovatie Award wint!

Ook interessant