Artikel 19 juli 2023

In 5 stappen naar een betaalde stage

Stagelopen is vooral leuk en leerzaam. Je ontdekt meer over je vakgebied en leert hoe bedrijven werken, en hoe je moet omgaan met collega’s. Maar de ene stageplek is de andere niet, hoor je van verschillende kanten. Dat blijkt ook uit onderzoek.

Ze worden veertig uur per week ingezet op taken waar een normale werknemer voor betaald zou krijgen, en ontvangen niet altijd de juiste begeleiding. Laat staan een vergoeding. Zelfs de overheid vindt dat dit beter moet. Drie (!) jaar geleden riep de toenmalige minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, dat iedere mbo’er die stage loopt, recht krijgt op een stagevergoeding. De huidige minister Onderwijs Dijkgraaf heeft onlangs aangekondigd dat mbo’ers in ieder geval hun onkosten vergoed moeten krijgen. Verder is er tot nu toe niets veranderd. Bij de overheid zélf is het overigens goed geregeld, ga je daar als stagiair aan de slag, dan krijg je een vergoeding van 747 euro per maand.

Kortom, werknemers zijn niet verplicht om een stagevergoeding te betalen. Als ze het wel doen  bepalen zelf hoeveel ze willen betalen. Er is geen minimumbedrag of maximumbedrag. Als je als student een ict-opleiding volgt, is de kans op een mooie baan groot. Het aantal ict-vacatures stijgt elke dag en de behoefte aan it’ers wordt door nieuwe specialisaties op het gebied van ai, blockchain, internet of things en security alleen maar groter. Je hebt dus wat te bieden als stagiair, en daar mag best wat tegenover staan. Toch is het voor veel studenten awkward om over geld te beginnen.

Daarom vijf tips om het eerste stagegesprek goed voorbereid aan te gaan.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant