Artikel 17 februari 2021

Hoe belangrijk is ethiek bij toegepaste ai?

Het zakelijk gebruik van kunstmatige intelligentie (ai) is sterk in opkomst. De technologie presteert voor bepaalde taken al beter dan de mens. Zie de diagnose van ziekten of het rapporteren van nieuws. Daarmee zijn de ethische risico’s die aan het gebruik van dit soort slimme autonome systemen nog niet opgelost.

De laatste jaren zijn er diverse technologische doorbraken geweest die te danken zijn aan kunstmatige intelligentie en machine learning. Zo slaagde het computerprogramma AlphaGo er bijvoorbeeld in om de beste menselijke speler van dit strategische bordspel te verslaan en zien we elektrische auto’s in het straatbeeld verschijnen die grotendeels autonoom kunnen rijden. Tegelijk maakt deze technologie het mogelijk de menselijke spraak nagenoeg perfect te imiteren en met zogeheten ‘deep fakes’ kunnen video’s van mensen zelfs bijna onherkenbaar vervalst worden. Hieruit blijkt al dat de technologie zowel voor ethische als onethische zaken zijn aan te wenden. In die zin is ai niet anders dan een hamer: je kunt er een spijker mee inslaan, maar ook een schedel.

Het gevaar bij ai zit echter in de autonomie van de toepassing. Een algoritme heeft van zichzelf geen ethisch kader. Het zoekt enkel naar de beste of meest efficiënte oplossing voor een probleem. En dat kan tot ethisch onverantwoorde beslissingen leiden, waar de mens uiteindelijk de dupe van is.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant