Artikel 4 oktober 2021

Healthtech-startups dreigen Nederland te verlaten

Techleap.nl wijst op potentieel van medische industrie

Omdat in de Nederlandse overlegcultuur ideeën voor innovaties gemakkelijk kunnen opborrelen, geniet ons land op technologische gebied een reputatie als kraamkamer van startups. Wanneer het gaat om medische technologie dan blijken die starters in ons land een stuk moeilijker te kunnen doorgroeien naar de scale-up fase dan in andere Europese landen. Om die reden dreigt innovatieve kennis naar het buitenland, met name de VS, te verdwijnen.

Dat is jammer voor het niveau van onze gezondheidszorg, maar het is ook jammer voor onze portemonnee, want de ’healthtech’-sector heeft het potentieel een belangrijke pijler onder onze economie te worden.

Een onderzoek van Techleap.nl maakt duidelijk dat de medische sector nu al de nadelige gevolgen ervaart van het langzame groeitempo van innovatieve marktpartijen. Patiënten, artsen, wetenschappers en zorgverleners krijgen niet snel toegang tot vernieuwende, it-ondersteunde medische oplossingen, terwijl de coronacrisis het belang daarvan wel heeft aangetoond.

Techleap.nl is een stichting, gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met als doel het kwantificeren en versnellen van het technologie ecosysteem in Nederland. De non-profitorganisatie stelt vast de gezondheidssector als afzetmarkt buitengewoon potentie biedt voor medische technologie als wapen tegen de alarmerende stijging van de zorgkosten. Inmiddels telt ons land duizend bedrijven, actief met technologie voor de zorg. Daarvan werken er driehonderd met een vorm van externe financiering. In de sector is in vergelijking met het buitenland een hoog aantal startups actief die een beroep kunnen doen op een eveneens relatief groot aantal investeerders van durfkapitaal. Die hadden in april van dit jaar voor meer dan vijfhonderd miljoen euro aan van jaar-op-jaar financieringen uitstaan.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant