Artikel 15 februari 2021

GGD Ghor stuurt versnelde vervanging HPzone aan

De GGD gaat definitief het kwetsbare HPzone, een klantrelatiebeheer-systemen voor het bron- en contactonderzoek naar burgers die corona hebben, vervangen. Ondanks de brandbrief die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schreef over de risico's van een te snelle overstap op een nieuw ict-systeem. De landelijke aansturing van de vervangingsoperatie geschiedt door koepelorganisatie GGD Ghor.

Dit blijkt uit een recente brief van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.

In de brief staat dat koepelorganisatie GGD Ghor, naar aanleiding van een onderzoek door externe it-deskundigen, de minister heeft laten weten HPzone Lite versneld te vervangen. De GGD’s waren eerder bezig waren ‘de fundering’ van HPzone te versterken, maar na de recente onthullingen over het datalek wordt nu toch definitief voor vervanging gekozen. Veel medewerkers vinden bovendien dat het huidige systeem traag is en regelmatig vastloopt.

De koepelorganisatie gaat de vervanging landelijk aansturen, ook om de noodzakelijke verbindingen tussen HPzone, CoronIT (het planningssysteem voor testafspraken) en de systemen van het RIVM in de gaten te houden. Het RIVM maakte zich daar in de brandbrief zorgen over. Op verzoek van GGD Ghor treedt de bewindsman overigens op als opdrachtgever.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant