Artikel 5 juli 2021

Gesignaleerd: Robot-medtech

Robotisering wordt steeds meer gemeengoed in de zorg. Waar ziekenhuizen al enige jaren er gebruik van maken in de operatiekamers, daar zie je robots steeds vaker in andere zorgdisciplines. Daarnaast worden de robots in de operatiekamers steeds vernuftiger. Een overzicht van de laatste medtech-robots.

Het Prinses Máxima Centrum heeft een robotarm aangeschaft waarmee kinderen met een hersentumor gestuurd kunnen worden geopereerd. De operatierobot ondersteunt de neurochirurg om op een veilige manier tumorweefsel te verkrijgen voor diagnostiek. Met de nieuwe robotarm kunnen nauwkeurig biopten uit diep gelegen hersentumoren bij kinderen genomen worden. Op termijn wordt het ook mogelijk om via de robotarm medicatie toe te dienen, direct in die diep gelegen tumoren.

Het Orthopedisch Centrum van het Reinier Haga Ziekenhuis in Zoetermeer werkt sinds kort met de Mako-robotarm van medtech-leverancier Stryker. Deze operatierobot helpt bij het plaatsen van een knie-of heupprothese. Met de Mako-robotarm kan een prothese nauwkeuriger worden geplaatst dan handmatig door een chirurg. Dit geeft minder snel slijtage en minder restklachten.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant