Flinke stap in breingestuurd lopen met dwarslaesie

Studententeam March VII ontwikkelt eeg-aansturing voor supersonische loophulp
Studententeam Project March van de TU Delft heeft een nieuw prototype van de exoskelet gepresenteerd: March VII. De zevende generatie van een supersonische loophulp voor personen met een dwarslaesie wordt aangestuurd via de hersenen van de drager.
Het prototype werd vrijdag in de Maassilo in Rotterdam onthuld. Koen van Zeeland, bestuurder van het exoskelet, legde een pad met meerdere obstakels af. Daarbij kwam de aansturing tot stand via hersensignalen van Van Zeeland. Dat gaat via een hoofdband die eeg (elektro-encefalogram)-signalen registreert via een in Delft ontwikkelde brain computer interface. Via agroritmen wordt die informatie doorgezet naar de loophulp en komt het harnas in beweging als Van Zeeland aan lopen denkt.
Eline Troquay, als human machine interaction engineer bij het project betrokken, vertelt dat het systeem eeg-signalen opvangt van de motorcortex, het hersengebied waarmee de benen worden aangestuurd. Bij een dwarslaesie is er sprake van een onderbreking van het ruggenmerg, waardoor de zenuwbanen die door het ruggenmerg lopen afgekneld zijn. Troquay vertelt dat het een hele klus was om de juiste kanalen en frequenties te selecteren voor de eeg-hoofdband (ontwikkelt door het Oostenrijkse G.Tec). Zo waren verschillende algoritmen nodig om te berekenen welke elektroden het beste bijdragen aan het doorgeven van het signaal. Ook van invloed waren signalen van andere apparaten die een mogelijke storing veroorzaken.