Artikel 25 februari 2022

‘Epd-leveranciers staan zorginnovatie in de weg’

Het feit dat leveranciers van systemen voor elektronische patiëntendossiers (epd's) overal in de zorg actief zijn, maar de data in die applicaties niet vrij kan stromen, is een grote ontwerpfout. Dat meent Egge van der Poel, data-expert in de zorg en co-auteur van een boek over dit onderwerp. Volgens hem staan de epd-leveranciers daardoor innovatie in de weg.

Van der Poel ziet de betere scheiding tussen applicatie en data als belangrijkste oplossing voor het geschetste probleem. ‘De overheid zou van leveranciers in het publieke domein moeten eisen dat ze bij het aanbieden van producten applicatie en data gescheiden houden. Dan pas kun je data verbinden met andere databronnen’, zegt hij in een vraaggesprek met Dutch Health Hub.

‘Nu steken we veel tijd en energie in standaardisatie en afspraken rond zorginformatiebouwstenen, HL7 en FHIR’, vervolgt hij. ‘Maar in het denken over eigenaarschap van informatie is nog nauwelijks verandering. Dat gaat om gedrag en cultuur, maar moet je ook bij wet afdwingen.’ Van der Poel vertelt dat hij zorgbestuurders erop aanspreekt als ze willen wachten totdat de overheid deze taak heeft opgepakt. ‘Een belangrijke denkfout is het idee dat data een kostenpost zijn. Er is geen sector waarin data als kostenpost wordt gezien, behalve de zorg.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant