Artikel 18 mei 2022

Empathische leef­om­ge­ving geeft mensen met dementie vrijheid terug

Masi_Mohammadi - onderzoeker TU Eindhoven en keynotespreker op Dutch Health Week

De Nederlandse zorg heeft de neiging om ouderen met dementie weg te stoppen. Een empathische woonomgeving kan zulke ouderen hun vrijheid terug geven, gelooft onderzoeker Masi Mohammadi van de TU/e: “Ik pleit voor technologie die ons omhelst. Een smart house is als een cocon. Het huis zorgt voor jou en wordt jouw mantelzorger.”

“Angst is een sterke emotie in de zorg”, constateert Mohammadi. “We zijn bang dat mensen met dementie zich zelf of andere mensen iets aandoen. Er is angst dat het fout kan gaan. En angst om daar op aangesproken te worden. Maar angst is een slechte raadgever. Door die angst nemen we veel vrijheden af. Een groep mensen die -net als wij- het recht heeft om aan de samenleving deel te nemen, wordt in een soort gevangenis opgesloten.”

Contra-intuïtief

Empathische technologie kan ouderen én zorgverleners helpen zich te bevrijden van beheersmatig denken en risicoreductie, gelooft Mohammadi, die als hoofdonderzoeker leiding geeft aan het gelijknamige onderzoeksprogramma van de Eindhoven University of Technology (TU/e). Empathie en technologie, voor zorgprofessionals kan het begrippenpaar contra-intuïtief aandoen. Want draait zorg niet om gevoel, waar technologie kil en emotieloos is?

Volgens Mohammadi komen empathie en ratio in de zorg juist steeds meer…

Lees het hele artikel op dutchhealthub.nl

Ook interessant