Artikel 16 januari 2023

Dit zijn de opvallendste gadgets op techbeurs CES

Artificiële intelligentie (ai) is dé drijvende kracht achter veel tech-innovaties. De techbeurs CES, onlangs in Las Vegas gehouden, liet zien hoe snel de voortgang gaat. Over een breed front vinden machine learning en andere ai inmiddels toepassing. En er komt nog veel meer aan, zo blijkt tijdens een wandeling over de beursvloer.

Steeds meer ai wordt gepropt in autonoom rijdende voertuigen. BMW liet zien hoe hard= en software volledig met elkaar worden verweven. Het volledige potentieel van digitalisering wordt benut om de auto te veranderen in een intelligente metgezel. Veel aandacht trok de BMW iVision Dee, een conceptcar met emotionele intelligentie. Dankzij ai kan deze BMW zich aanpassen aan de gewoonten en voorkeuren van de chauffeur. Dee, dat voor digital emotional experience staat, voelt als het ware de bestuurder aan. De wagen weet uit eerdere autoritten wat de automobilist wil en anticipeert daarop.

Dit gebeurt door informatie over de volle breedte van de voorruit te projecteren. Op het head-up display valt van alles te zien, variërend van suggesties voor bestemmingen tot entertainment, informatie, nieuws, agenda-items of sociale-mediaberichten. Een mixed reality slider laat content zien op vijf niveaus: van analoog tot rij-informatie tot content van het communicatiesysteem tot augmented reality-projectie tot virtuele werelden. Een ‘huid’ van E Ink laat de buitenkant van de auto van kleur veranderen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant