Artikel 14 april 2022

Digital twins helpen Robot4Care vooruit

Digital twins bieden innovatiekansen voor robotica. Het Robot4Care-project waaraan Fontys ICT werkt, heeft dankzij het gebruik van deze digitale kopieën van de werkelijkheid vooruitgang kunnen boeken. Maakten de coronamaatregelen het testen op locatie onmogelijk, het virtueel werken met digital twins bleek een onverwachte zegen voor het project.

De onderzoekers van Fontys slaagden erin de robot van het type Pepper, die centraal staat in het Robot4Care-project, met softwareverbeteringen robuuster te laten functioneren. Zo kon de beperkingen van de lidar-navigatie worden overwonnen. Door de navigatie aan te sturen vanuit de digital twin kan de (fysieke) Pepper nauwkeuriger navigatietaken uitvoeren.

Waar digital twins in een slimme-industrietoepassing vaak helpen om meer inzicht te krijgen in de processen, bieden ze voor robots juist kansen voor een robuustere aansturing. Vanuit het project wordt nu gekeken naar mogelijkheden om nog meer data op te halen in de digital twin. Erik van Alphen, teamleider en docent ICT & Technology bij Fontys, zegt meer fysieke sensoren te willen plaatsen, zodat de robot beter kan begrijpen in wat voor omgeving hij is. Van Alphen denkt aan een radar die omgevingsgeluiden kan opvangen en doorsturen naar de digital twin. Data waarmee de ‘brein’-functie van de digital twin beter z’n werk kan doen. ‘Daardoor kan je beter inschatten wat voor situatie Pepper ingaat en kan je de interactie menselijker maken. We verhogen dus de cognitieve functie van de robot met de digital twin.’ 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant