Artikel 26 augustus 2021

Digital twin helpt baanwielrensters aan goud

Paralympische Spelen 2021

Kan inzicht in eigen data paralympisch sporters helpen om in balans te blijven? De Digital Society School van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft zich hierover gebogen. Zij begonnen met het idee om een digital twin te ontwikkelen van topsporter Larissa Klaassen, die vannacht goud heeft gewonnen op de Paralympische Spelen in Tokio bij het baanwielrennen.

Een digital twin is een digitale kopie van bijvoorbeeld een persoon of object, waarmee je kunt experimenteren en nieuwe inzichten kunt opdoen. Zo’n kopie bevat allerlei cruciale data; denk aan lichamelijke functies, van hartslag tot slaap en calorieverbruik, maar ook gedrag, waardoor een virtuele afspiegeling van een persoon (of object) wordt gecreëerd. Dennis van Vlaanderen, manager Topsport Academie Amsterdam, vroeg zich af of deze nieuwe toepassing interessant kan zijn voor paralympisch sporters, en legde deze opdracht neer bij trainees van de Digital Society School (HvA).

Van Vlaanderen: ‘Paralympisch studenten moeten continu balanceren tussen sport, privé en studie. We hebben apps die je hartslag meten, Strava dat snelheid meet, maar nog niets dat monitort hoe je je voelt. Het zou daarom mooi zijn als een digital twin een virtuele kopie van je totale persoon wordt.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant