Artikel 21 juni 2022

Deense kroonprinses geeft lesje zorgtech

De Deense kroonprins Frederik en zijn vrouw kroonprinses Mary zijn op bezoek in Nederland. Naast de betrekkingen met de Nederlandse koninklijke familie worden ook de handelsbetrekkingen aangehaald. In een seminar op 20 en 21 juni in Den Haag en tijdens bedrijfsbezoeken delen afgevaardigden van het Deense bedrijfsleven en de politiek informatie over hun oplossingen voor windenergie, systemen voor efficiënt energiegebruik en ict-oplossingen voor de zorg.

Prinses Mary opende een rondetafeldiscussie van het HealthTech & MedTech Seminar. Dat ging over de toekomst van de zorg en hoe ict en data daarin een rol spelen. Bijvoorbeeld om uitdagingen rondom stijgende zorgkosten, personeelstekorten en vergrijzing het hoofd te bieden. Sprekers waren hoofd internationale zaken van het ministerie van VWS, Roland Driece, vicevoorzitter van de raad van Bestuur van het Radboudumc Jan Smit, hoofd overheid en publieke zaken bij Philips, Jan-Willem Scheijgrond, directeur van allergieën-instituut ALK, Marbel Schreuder en de directeur van de Deense ict-leverancier Netcompany, André Rogaczewski.

De sprekers waren het erover eens dat de coronapandemie initiatieven voor digitale zorg versneld heeft, maar dat er nog al wat uitdagingen zijn op het gebied van regelgeving. Ze wezen op de ontwikkeling waarin ziekenhuizen minder behandelbedden hebben en zorg met behulp van ict-oplossingen op afstand plaatsgrijpt. De Denen schatten dat de komende vijf jaar een kwart tot dertig procent van de behandelingen en controles die nu nog in het ziekenhuis plaatsvinden op afstand (digitaal) worden uitgevoerd.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant