Artikel 25 augustus 2023

De weg naar toegankelijke producten

Van afstandsbediening tot thermostaat

De samensmelting van fysieke producten en digitale diensten heeft ons leven op veel manieren vereenvoudigd. Toch worden deze twee werelden nog vaak afzonderlijk behandeld. Dit leidt tot toegankelijkheidsproblemen voor meer dan een miljard mensen met beperkingen wereldwijd, juist op het kruispunt waar het fysieke en digitale elkaar ontmoeten. Neem de tv-afstandsbediening. Dit alledaags voorwerp vormt een voortdurende uitdaging voor slechtzienden door de kleine lettertjes en het gebrek aan contrast op een beperkte ruimte.

Er zijn weinig toegankelijkheidsnormen voor veelvoorkomende fysieke apparaten, zoals thermostaten, printers of televisies. Wanneer deze producten worden verbonden met een digitaal ecosysteem van andere producten en diensten, neemt de complexiteit toe. Het is opvallend dat dit niet wordt aangepakt in bestaande toegankelijkheidsrichtlijnen, zoals de Amerikaanse Disability Act en de Web Content Accessibility Guidelines.

Hoe kunnen we producten, diensten en systemen ontwikkelen die niet alleen voldoen aan regelgeving en digitaal verbonden zijn, maar ook fysiek, cognitief en emotioneel aansluiten bij de behoeften van mensen met een beperking? Om bedrijven te helpen inclusievere en toegankelijkere oplossingen te ontwikkelen, hieronder vijf ontwerpprincipes en technische toegankelijkheidsrichtlijnen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant