Artikel, Dutch Health Hub Lab Innovatie Award 28 mei 2022

De nieuwe manier om stress in de zorg het hoofd te bieden

VRelax therapie

Jaarlijks krijgen maar liefst 1,3 miljoen mensen te maken met burn out gerelateerde klachten. Zorgmedewerkers functioneren vaak onder veel te hoge druk en bij hun patiënten spelen stressoren zoals pijn en angst. Het Groningse VRelax wil Nederlanders door middel van Virtual Reality relaxatie therapie mentaal gezonder maken. Sebastiaan Lommelaars, Marketing Manager bij VRelax, vertelde hoe dat in zijn werk gaat.

Kan je eens uitleggen hoe VR-therapie werkt?

“We helpen mensen om ontspanning te vinden door door ze extreem prikkelarme virtuele omgevingen aan te bieden die hen afleiden van stressoren. Mensen zetten de bril op en in slechts tien tot vijftien minuten kunnen we al een stressreductie realiseren van ruim 40%.

“Vanuit wetenschappelijke literatuur was al bekend dat natuurbeelden het beste werken om ons brein te laten ontspannen. Gebruikers worden bijvoorbeeld meegenomen naar een bos, het strand of de Alpen. Wat ook goed werkt zijn beelden van dieren. Maar uiteindelijk is het aan de gebruiker om te bepalen welke omgeving het beste resoneert. We zien dat ze vaak teruggrijpen naar een selectie van twee of drie verschillende omgevingen.”

Voor wie is de therapie bedoeld?

“We zijn van oorsprong begonnen in de zorg, om patiënten te helpen met lichamelijke en psychische klachten. Je kan daarbij denken aan een heel breed scala van aandoeningen, van revalidatie tot aan depressies. Gaandeweg zijn we gaan inzien dat de therapie ook goed inzetbaar was bij zorgmedewerkers. Zij staan namelijk onder enorm hoge druk. De coronacrisis heeft dat alleen maar uitvergroot. Onze therapie helpt goed bij stressreductie. Op dit moment krijgen we veel vragen vanuit ziekenhuizen en GGZ-instellingen of we hun personeel kunnen ondersteunen en vitaal houden. Daarnaast hebben we ook de Politie en Defensie toegevoegd aan ons portfolio.”

Gebruik je de VR-therapie zelf ook wel eens?

“Ik zit best vaak te VRelaxen, ja. Maar voor mij is het toch wel erg werkgerelateerd. Ik kijk er daardoor vooral met een technische bril naar. Daarnaast zit ik ook niet tegen een burnout aan en de therapie is vooral effectief bij degenen bij wie het water aan de lippen staat.”

Is de therapie wetenschappelijk onderbouwd?

“Jazeker. Tijdens de eerste Corona-golf hebben we een trial uitgevoerd in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Daar hebben we ic-verpleegkundigen toegang gegeven tot VRelax. We hebben uiteindelijk data kunnen verzamelen van 351 verpleegkundigen. Het bleek dat zij een stressreductie hadden van 40%, wanneer zij gemiddeld 12 minuten gebruik maakten van de therapie. Het UMCG is daarna ook een grote klant van ons geworden. Op andere afdeling in het ziekenhuis wordt ons product nu ook ingezet.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“We zijn nog steeds hard aan het groeien. We zijn van de start-up fase naar de scale-up fase gegaan en hebben inmiddels 220 bestaande klanten. Maar we zijn wel nog steeds bezig om ons product verder te ontwikkelen. Volgende maand komt er weer een nieuwe update aan Met ruim 1,5uur uur aan nieuwe content. Daarnaast willen we in de toekomst gaan werken met biofeedback. We willen bijvoorbeeld de hartslag van de gebruiker gaan registreren. Dan kunnen we goed volgen hoe hoog het stressniveau is en daarop de content aanpassen. Zo kunnen we onze gebruikers nog beter bedienen en helpen onze samenleving mentaal gezond te houden.”

Kanshebber voor Dutch Health Hub Innovatie Award 2022

Virtual Reality relaxatie therapie maakt kans op de Dutch Health Hub Innovatie Award. Bekijk het overzicht van alle zorginnovaties in het Dutch Health Hub Lab. Welk idee vind jij het meest vernieuwend en het beste? Stem op jouw favoriet en bepaal zo mede welke innovatie de allereerste Dutch Health Hub Innovatie Award wint!

Bekijk alle innovaties

Ook interessant