Artikel 18 maart 2022

De 5 grootste mythes over ‘verantwoordelijke ai’

Verantwoordelijkheid is de basis van een goed functionerende samenleving. Het was de afgelopen twee jaar wat dat betreft niet altijd makkelijk maar uiteindelijk pakten we als samenleving onze verantwoordelijkheid door mondmaskers te dragen, op veilige afstand van elkaar te blijven, waar mogelijk thuis te werken en lieten we ons vaccineren toen er vaccins beschikbaar kwamen.

Een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel heeft ons door een lastige tijd geholpen. Het is dan ook passend om de technologieën die we dagelijks gebruiken, door de lens van verantwoordelijkheid te bekijken. 

De term ‘responsible ai’, ofwel verantwoordelijke ai, verwijst naar de praktijk van het ontwerpen en implementeren van systemen om de maatschappelijke impact van ai te vergroten en de nadelige en negatieve uitkomsten te minimaliseren. Responsible ai is van cruciaal belang om vertrouwen op te bouwen in wat snel een instrument voor alledaags gebruik aan het worden is. Problemen met data-vooringenomenheid en negatieve uitkomsten moeten dus op de juiste manier worden aangepakt. En hoe sneller hoe beter, want wanneer je te laat bent, is veranderen lastig en vrijwel onbetaalbaar. Voor responsible ai bestaat nog geen geformaliseerd handboek. In plaats daarvan hebben verschillende bedrijven hun eigen whitepapers gepubliceerd over wat het voor hen inhoudt. Gezien deze enigszins informele status, is het onvermijdelijk dat er mythes zijn ontstaan rond responsable ai.

Dit zijn vijf mythes die ik vaak tegenkom,

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant