Artikel 10 juni 2022

David Tom: ‘Zorg schreeuwt om eigen dataprofessionals’

David Tom: ‘Zorg schreeuwt om eigen dataprofessionals’

Om de stap naar data-gedreven werken te kunnen maken, heeft de zorg dringend behoefte aan eigen dataprofessionals. Naast het opleiden van clinical data engineers zouden er meer middelen naar de bijscholing van de huidige professionals moeten gaan. Ook het delen van mensen en middelen kan bijdragen aan een robuuster datafundament. Dat betoogt David Tom, data scientist en directeur van 6Gorilla’s.

“De zorg heeft een chronisch gebrek aan data engineers”, zegt David Tom. “Dat wil zeggen: mensen die er concreet voor kunnen zorgen dat data op een goede manier ontsloten wordt  voor de juiste mensen op het juiste moment. Bij een grote retailorganisatie als PicNic werken zevenhonderd mensen fulltime aan data. Bij een bank driehonderd tot vierhonderd man. Bij een gemiddelde zorginstelling zijn dat er één of twee.”

Mede door dit tekort aan specialistisch personeel blijven de mogelijkheden die data de zorg biedt voor een belangrijk deel onbenut, denkt David Tom. Met name op het gebied van logistiek en planning liggen er legio quick wins. Met 6Gorilla’s helpen David Tom en zijn collega’s inmiddels zo’n vijftig zorginstellingen te ‘verslimmen’.

David Tom was op 15 juni één van de keynote-sprekers tijdens de Openingssessie ‘Digitale Zorg’ in de Dutch Health Hub Arena.

Lees het hele artikel op dutchhealthub.nl

 

Zorg & ICT was onderdeel van Dutch Health Week en vond plaats van 14 t/m 16 juni 2022 in Jaarbeurs, Utrecht.

Ook interessant