Artikel 28 maart 2023

Collectieve actie tegen VWS om datalek bij GGD

Stichting ICAM zet de eerder aangekondigde rechtszaak tegen het ministerie van VWS door. Volgens de stichting is VWS verantwoordelijk voor de it-systemen van de GGD. Bij een datalek in 2021, de grootste uit de Nederlandse geschiedenis, zouden de vertrouwelijke gegevens van 6,5 miljoen burgers op straat zijn beland. Het gaat vooral om personen die een coronatest- of vaccinatieafspraak hebben gemaakt.

ICAM heeft het ministerie gedagvaard voor de rechtbank Amsterdam, mede namens de ruim 133.000 burgers die zich bij haar als actieve deelnemer hebben aangemeld. De Stichting eist een schadevergoeding van vijfhonderd euro voor een iedere van wie gegevens in de GGD-systemen zaten en mogelijk gestolen zijn, tot 1.500 euro voor een ieder waarvan vast komt te staan dat hun gegevens inderdaad zijn gestolen.
Het ministerie en de GGD zeggen van 1.250 personen vastgesteld te hebben dat hun gegevens gestolen zijn. Maar volgens ICAM zijn er sterke aanwijzingen dat van meer slachtoffers gegevens zijn ontvreemd. In de datasystemen van de GGD staan vertrouwelijke gegevens als bsn-nummers, adressen en telefoonnummers, medische informatie, testresultaten en uitkomsten van het bron- en contactonderzoek.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant