Artikel 13 september 2022

Brain-computerinterfaces vereisen standaardisatie

Het normalisatie-instituut NEN roept experts mee te werken aan normen voor brain-computerinterfaces (bci). Onlangs is de mondiale standaardisatiegroep gestart voor deze apparaten waarmee personen vanuit hun hersenen direct kunnen communiceren met computers. De groep ontwikkelt ISO/IEC-normen voor dit onderwerp. Experts van over de gehele wereld kunnen hieraan bijdragen.

In eerste instantie zullen zij zich richten op fundamentele standaarden zoals vocabulaire, zodat iedereen dezelfde taal spreekt. Verder adviseert de groep andere ISO/IEC-standaardisatiegroepen die dergelijke interfaces toepassen. Standaardisatie is nodig om deze ontwikkeling – van interactie tussen hersenen en computers – op verschillende gebieden toe te passen.

Een bci zet de signalen van de hersenen direct om in een actie. Denk aan het bedienen van software zoals een tekstverwerker of van apparaten. Nog uitgesloten zijn normen voor menselijke implantaten en medische toepassingen. Daar is de tijd nog niet rijp voor.

Neuralink toonde vorig jaar een video van een aap die met zo’n bci het computerspelletje Pong wist te spelen. Dit bedrijf van Tesla-miljardair Elon Musk hoopt met deze techniek in de toekomst personen met motorische handicaps te kunnen helpen met de bediening van apparaten Neuralink richt zich op personen met ernstige verwondingen aan het ruggenmerg.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant