Bieb vormt buffer tegen digitale sneltrein

Openbare bibliotheken hebben een speciaal informatiepunt waar ze burgers helpen met vragen over digitalisering en de overheid. Computable nam een kijkje bij zo’n Informatiepunt Digitale Overheid in Utrecht. ‘Mensen zijn vaak blij dat ze hier gewoon een persoon treffen.’
Belastingaangifte, huursubsidie aanvragen of inschrijven bij de voedselbank. Overheden en instanties verlangen steeds vaker van burgers dat die hun zaken ‘eenvoudig en digitaal’ regelen. Maar niet iedereen kan die trend waarin digitaal contact leidend is volgen. Volgens de rijksoverheid zijn er in Nederland zeker vier miljoen mensen die moeite hebben met computergebruik en digitale administratiezaken. Computable nam een kijkje bij een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek van de Utrechtse wijk Overvecht. Welke obstakels ervaren de bezoekers?
Op donderdagen staat de agenda van de Utrechtse bibliotheek bomvol met allerlei activiteiten voor hulp bij het solliciteren, vragen over huursubsidie en informatie over gezondheidszorg. Wie denkt dat de bibliotheek vooral een plek is voor het lenen van boeken of het lezen van de krant, heeft het mis. Verschillende organisaties staan klaar om te helpen. In de verbouwde bibliotheek zijn allerlei ruimten gecreëerd voor spreekuren, cafés, netwerkbijeenkomsten en buurtteams.
‘De bibliotheek helpt je verder’ staat er op een wand achter het niet te missen informatiepunt bij de ingang. Bezoekers worden er geholpen of doorverwezen naar de juiste plek of persoon. Ook voor vragen over computers, tablets, apps, videobellen en online bankeren zitten mensen klaar. Dat gebeurt in het informatiepunt. Bezoekers stellen er hun vragen. Ze krijgen direct antwoord, of worden doorverwezen naar het DigiTaalhuis of het IDO, dat zich specifiek richt op vragen over digitaal contact tussen burgers en de overheid.