Artikel, Dutch Health Hub Lab Innovatie Award 29 mei 2022

Bedkap creëert prikkelarme omgeving voor een sneller herstel

Bedkap van Micro-Cosmos - Dutch Health Hub Lab

Meer dan 50% van de patiënten in ziekenhuizen slaapt slecht, en dat terwijl slaap zo belangrijk is voor een spoedig herstel. De bedkap die Eef Lamers en Skip van de Kandelaar ontwikkelden creëert een geborgen, prikkelarme omgeving waardoor de slaapkwaliteit van patiënten verbetert, het herstel versnelt en de ziekenhuiskosten verminderen. Met dit idee richten zij Micro-Cosmos op.

Geluid- en licht dempend

Veel patiënten slapen slecht in het ziekenhuis; ze liggen wakker van de geluiden van verpleegkundigen, kamergenoten of diens bezoek. Ook overlast van licht speelt een rol, bijvoorbeeld van medische apparatuur. Eef Lamers, medeoprichter Micro-Cosmos: “Gemiddeld slapen patiënten zo’n anderhalf uur per nacht mínder dan thuis. Slaap is ontzettend belangrijk voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Slaapgebrek versterkt de ervaring van pijn en kan leiden tot een verstoord dag- en nachtritme, en zelfs tot verwardheid bij ouderen. Met onze geluid- en licht dempende kap ontstaat een omgeving die de slaap verbetert en geborgenheid biedt.”

Niet alleen voor de patiënt heeft de kap voordelen, zegt Lamers: “Verpleegkundigen krijgen minder oproepen als de patiënt beter slaapt, waardoor de werkdruk afneemt. Betere slaap leidt tot beter herstel en daarmee tot een kortere ligduur. Dat scheelt in de ziekenhuiskosten.” De kap is eenvoudig achter ieder bed te plaatsen.

Effectiviteit aantonen

In november 2021 startte een pilot op de afdelingen IC, MC en Cardiologie van het Radboudumc. Ook in het gerenommeerde academische Charité ziekenhuis in Berlijn loopt vanaf april een pilot met de Micro-Cosmos. Lamers: “De professor daar gaf aan dat hij ervan overtuigd is dat de Micro-Cosmos de ligduur van patiënten kan verminderen.”
Het product is klaar voor de markt. Via allerlei studies en pilots is de startup bezig de effectiviteit aan te tonen om daarmee ziekenhuizen te overtuigen.

www.micro-cosmos.nl 

Kanshebber voor Dutch Health Hub Innovatie Award 2022

De bedkamp van Micro-Cosmos maakt kans op de Dutch Health Hub Innovatie Award. Bekijk het overzicht van alle zorginnovaties in het Dutch Health Hub Lab. Welk idee vind jij het meest vernieuwend en het beste? Stem op jouw favoriet en bepaal zo mede welke innovatie de allereerste Dutch Health Hub Innovatie Award wint!

Bekijk alle innovaties

Ook interessant