Artikel 9 maart 2022

App leidt slechtzienden over Arnhem Centraal

De gemeente Arnhem laat een app ontwikkelen die mensen met een visuele beperking helpt hun weg te vinden in publieke ruimten. Met EzwayZ weten deze gebruikers precies waar ze zijn en waar ze naartoe moeten. De app weet raad met zowel de aankomst- en vertrektijden als de in- en uitstaphaltes van bussen.

EzwayZ zorgt ervoor dat je door de juiste deur, naar de juiste stationswinkel en uiteindelijk bij de juiste bushalte terechtkomt. Op dit moment werkt de app op de pleinen met bussen bij het Centraal Station van Arnhem en in het station-gedeelte vóór de incheckpoortjes. 

Ontwikkelaar Bart van Heijningen: ‘Het enige dat je nodig hebt is een mobiele telefoon. EZwayz laat je op drie manieren zien hoe je moet lopen: met een hoogcontrast geleidelijn die je laat zien hoe je moet lopen, met gesproken aanwijzingen en met trilsignalen. Het maakt niet uit op welke verdieping je in het gebouw bent, de app vindt altijd de juiste weg.’ 

Van Heijningen heeft de app samen ontwikkeld met Bartiméus, de organisatie  voor mensen met een visuele beperking. De app gebruikt geen gps . Volgens Van Heijningen werkt dat binnen niet goed. Bovendien valt niet te zien op welke verdieping je bent. Zijn app werkt met ‘visuele positionering’. Vooraf is een digitaal beeld, een 3d-model, van het treinstation en de pleinen met bussen gescand. 

‘De camera op je telefoon vergelijkt zijn beeld, met die van het vooraf gescande beeld en weet vervolgens precies waar je staat. Ook weet je app in welke richting je gedraaid staat. Dat digitale gescande beeld wordt steeds geüpdatet, zodat het altijd meeloopt met aanpassingen in het gebouw.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant