Artikel 13 februari 2023

Ai maakt verschil in gezondheidszorg

Op 4 manieren

Artificiële intelligentie (ai) verandert alles aan de manier waarop we vrijwel alles doen. Daarop vormt de medische sector geen uitzondering. Zo breiden de manieren waarop medische professionals concepten als machine learning toepassen, zich voortdurend uit. Vier voorbeelden hoe ai het verschil maakt in de gezondheidszorg.

Een van de grootste voordelen van ai is het vermogen om grote hoeveelheden data te verwerken en te analyseren, abnormale patronen op te sporen en te leren van eerdere ervaringen. Dit zou kunnen leiden tot slimmere besluitvorming, betere kwaliteit van zorg en betere resultaten voor de patiënt.

Naarmate de medische technologie verbetert, kan het voor professionals moeilijker worden het tempo bij te houden. Het duurde bijvoorbeeld dertien jaar – van 1990 tot 2003 – voor meerdere teams van twintig universiteiten en onderzoekscentra in zes landen om het menselijk genoom in één keer in kaart te brengen. Tegen 2019 waren technologie en ai ver genoeg gevorderd om wetenschappers in staat te stellen om op dezelfde dag het volledige genoom in kaart te brengen om genetische ziekten bij zieke baby’s vast te stellen. Dergelijke doorbraken zijn alleen te bereiken met ai. Immers, het menselijk brein kan de informatie niet snel genoeg verwerken.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant