Artikel 8 december 2022

Ai in de strijd tegen rivierblindheid

Ict-dienstverlener Capgemini heeft in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Bonn en Amazon Web Services een ai-oplossing ontwikkeld in de strijd tegen rivierblindheid, een soort blindheid veroorzaakt door infecties, die vooral in Afrika voorkomt.

Onderzoekers kunnen hiermee de snelheid van klinische proeven verhogen. Momenteel kunnen deze proeven alleen handmatig worden uitgevoerd door een handvol wereldwijde deskundigen. De inzet van kunstmatige intelligentie kan jaren werk besparen en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen versnellen.

Aan het maken van dit ai-model ging een negen weken durende wedstrijd voor Capgemini-medewerkers vooraf. Vierhonderd teams uit 31 regio’s dienden bijna 8.500 innovatieve ai-oplossingen in. Het winnende model kwam van een team uit India dat deep learning-technologie gebruikte om de larven-worm te identificeren die rivierblindheid veroorzaakt. Dit gebeurde aan de hand van beelden van bestaande klinische studies.

In totaal werden meer dan 70.000 secties van klinische gegevens gebruikt om de kunstmatige intelligentie te trainen. Dit leidde tot een model dat met bijna negentig procent nauwkeurigheid worm-secties in microscopische beelden kan identificeren. De mogelijkheid om zo’n groot deel van de vereiste analyse te automatiseren, maakt een snellere en meer consistente beoordeling mogelijk van de werkzaamheid van nieuwe geneesmiddelen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant